Pantelån – lån med sikkerhet i verdigjenstander

Dersom du skulle befinne deg i en økonomisk knipe og trenger raske penger, men samtidig har betalingsanmerkninger som gjør det noe vanskelig å få et lån uten sikkerhet eller kredittkort, kan det være en god mulighet å dra til pantesetteren og pantsette gjenstander som du eier og som har en verdi. I dag finnes det kun ett kontor som heter lånekontoret og ligger i Oslo.

Slik gjør du

Dersom du har en gjenstand av en såkalt varig verdi som for eksempel klokker, sølvtøy osv, kan disse pantsettes og du vil få innvilget et lån på 10-15% av varens verdi. Du vil få en løpetid på fire måneder av gangen, du kan likevel betale tilbake lånesummen og få tilbake gjenstanden din når som helst. Du vil få et etableringsgebyr på mellom 30 og 300 kroner, avhengig av hvor mye du låner. Månedsrenten vil være på 3% og utgjør dermed 36% i året. Dersom du ikke skulle klare å betale tilbake lånesummen vil varen selges på auksjon eller over disken hos lånekontoret. Du vil motta en eventuell salgssum hvis den skulle overstige det beløpet du har lånt, inkludert renter og gebyrer.

Kostbart

Et pantelån er svært kostbart. Du vil som nevnt få et etableringsgebyr, men i tillegg må du ut med en rente på 36% årlig. Denne er langt høyere enn snittrenten på de aller fleste forbrukslån og kredittkort. Du bør altså bare ta opp et pantelån med mindre du ikke får kredittkort eller refinansiering på grunn av din økonomiske situasjon eller på grunn av betalingsanmerkninger. Dersom du ikke klarer å betale tilbake lånesummen vil gjenstanden din selges, sannsynligvis under markedsprisen.

Gull og sølv

Du kan også selge gull eller sølvsmykker til gullsmeder eller nett-tjenester som kjøper edelt metall som en annen mulighet til å få raske penger. Da må du være oppmerksom på at disse tjenestene er ute etter å tjene penger på dette, så du kan alltid belage deg på å få underpris for smykkene eller andre gjenstander du vil selge dem. Du vil få betalt for antall karat gull, og selve verdien til gjenstanden vil ikke bli tatt hensyn til.

Lån mot håndpant i løsøre, til og med klesplagg, var faktisk svært vanlig før i tiden. Etter hvert ble blant annet smykker og gjenstander av gull og sølv svært kurante panteobjekter.